Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på LinkedIn Meny
Polhems Medalj

Polhemspriset 2021

Den 2 december 2021 tillkännagav Sveriges Ingenjörer vem som blev årets Polhemspristagare.

Tillkännagivandet skedde under ett digitalt, direktsänt samtal med personer som har stor betydelse för svensk innovationskraft. Förutom Polhemspriset delades även Wimanska priset och Lilla Polhemspriset ut under evenemanget.

Kika gärna på inspelningen från eventet och ta del av de spännande samtal som fördes!

Moderator: Sofie Lindblom, ingenjör och innovationsexpert

Övriga medverkande:

  • Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
  • Claudia Olsson, grundare av Stellar Capacity
  • Maria Persson Gulda, teknikchef på H2 Green Steel
  • Joel Hellermark, VD och grundare av Sana Labs
  • Årets mottagare av Polhemspriset
  • Årets mottagare av Lilla Polhemspriset
  • Årets mottagare av Wimanska priset

Pristagare 2021

Angeliki Triantafyllou

Årets mottagare av Polhemspriset

Angeliki Triantafyllou tilldelas tillsammans med Rickard Öste Polhemspriset 2021 för att genom sina havrebaserade livsmedel ha skapat ett nytt segment och visat på potentialen för innovativa lösningar inom livsmedelsindustrin. Angeliki Triantafyllou är fil dr i bioteknik och var Oatlys delägare och forskningschef fram till 2016. Hon står för ett flertal patent inom området från 1998 fram till i dag.

Rickard Öste

Årets mottagare av Polhemspriset

Rickard Öste tilldelas tillsammans med Angeliki Triantafyllou Polhemspriset 2021 för att genom sina havrebaserade livsmedel ha skapat ett nytt segment och visat på potentialen för innovativa lösningar inom livsmedelsindustrin. Rickard Öste är grundare av Oatly. Han har flera patent och ett stort antal forskningsartiklar inom området. Han var tidigare professor i livsmedelskemi vid avdelningen för industriell näringslära vid Lunds universitet.

Oscar Thörn

Årets mottagare av Wimanska priset

Oscar Thörn belönas med Wimanska priset för landets bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Han får priset för sitt utvecklingsarbete av en AI-styrd trummaskin som skulle kunna ackompanjera en jazzpianist.

Läs mer

Daniel Nilsson

Årets mottagare av Lilla Polhemspriset

Lilla Polhemspriset tilldelas ingenjören Daniel Nilsson för att han i sitt exjobb lyckats bygga upp ett nytt system som förbättrar redan kända tekniker för optiska pincetter. Daniel är doktorand på institutionen för fysik vid Umeå universitet.

Läs mer

Medverkande 2021

Sofie Lindblom

Ingenjör och innovationsexpert

Sofie Lindblom har en bakgrund som civilingenjör i medieteknik från Linköpings Universitet och National University of Singapore. Under de senaste tio åren har hon drivit innovationsprocesser både i etablerade och i nystartade bolag. Tidigare innovationschef på Spotify.

Ulrika Lindstrand

Förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer

Claudia Olsson

Grundare av Stellar Capacity

Stellar Capacity grundades för att ge möjlighet för organisationer och individer att ta vara på digitaliseringens fulla potential: att framgångsrikt driva digital transformation och utveckla ett nytt, framgångsrikt ledarskap för en digital värld. Det handlar om att forma en kultur av digital tillväxt, kontinuerlig förändring och innovation.

Maria Persson Gulda

Teknikchef på H2 Green Steel

Storsatsande H2 Green Steel grundades 2020 med syftet att bygga en fabrik för storskalig, fossilfri stålproduktion. Planen är att tillverka 5 miljoner ton fossilfritt stål år 2030 i en bransch som i dag släpper ut stora mängder klimatpåverkande koldioxid i atmosfären.

Joel Hellermark

VD och grundare av Sana Labs

Sana Labs individanpassar utbildning och träning med hjälp av artificiell intelligens. På kort tid har företaget gått från 5 000 till 200 000 användare. Joel Hellermark lyftes under 2021 in på Forbes europeiska lista över framgångsrika ledare under 30 år, “30 under 30”.

Elin Tornblad

Potato Plastic och Bzzt

Utnämnd till Female founder of the year 2020 av DiDigital. Grundare av Potato Plastic, vars idé var att tillverka ett nedbrytbart material av potatisrester för att ersätta engångsplaster. Idag konsult inom affärsutveckling och kommunikation, och tidigare ledare för expansionen av Bzzt, ett bolag som med hjälp av små elfordon vill skapa ett transportsystem i städer.

Robert Falck

VD och grundare av Einride

Einride, ett teknikföretag som startades så sent som 2016, säljer eldrivna, självkörande lastbilar som redan har använts av flera företag i Sverige i kommersiell drift och är störst på elektriska lastbilar i Europa