Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på LinkedIn Meny
Polhems Medalj

Polhemspriset 2020

Ludvig Strigeus belönas med 2020 års Polhemspris för sina exemplariska färdigheter och briljans i förmågan att utveckla programvaror som fått stor spridning.

Den 11 november avslöjades årets pristagare live under ett digitalt livesänt samtal med intressanta talare om hur Sverige fortsatt kan vara ett land med stark innovationskraft.

Under evenemanget delades förutom Polhemspriset även årets Lilla Polhemspris samt Wimanska pris ut.

Moderator: Unn Swanström (ux-designer, Doberman)

Övriga medverkande:

 • Ulrika Lindstrand (förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer)
 • Sofie Lindblom (innovationsexpert, tidigare global innovationschef Spotify)
 • Tony Sandberg (Director Research & Innovation, Scania Group)
 • Petra Sundström (Head of Digital Business Development, Sandvik
 • Richard Hedlund (Lilla Polhemspriset 2020)
 • Mottagare av Wimanska priset 2020
 • Peter Halldin (Polhemspriset 2019)
 • Hans von Holst (Polhemspriset 2019)
 • Daniel Karlsson, Manager Design Engineering, Thule Sweden AB
 • Jörgen Nordquist, UAS-ansvarig, Polisen Region Nord
 • Ludvig Strigeus (Polhemspriset 2020)

Medverkande 2020

Unn Swanström

Moderator samt UX-designer, Doberman

Unn hjälper stora bolag att göra bättre digitala produkter för användarna. På Youtube delar hon också med sig av sina kunskaper i designmetodik och hur det är att jobba som innovationsdrivande designer i Sverige. Unn blev Årets IT-kvinna 2015.

Ulrika Lindstrand

Förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer

Sofie Lindblom

Innovationsexpert, tidigare global innovationschef Spotify

Sofie är innovationsexpert och civilingenjör, och har i år haft långtidsuppdrag som konsult på Electrolux och Kronans Apotek. Hon är även styrelseledamot på Business Sweden sedan 2016, och föreläser om innovation. Tidigare har hon varit global innovationschef på Spotify och grundat ideation 360, som hjälpa bolag och organisationer att bygga upp sin innovationsförmåga för hållbar lönsamhet och tillväxt.

Tony Sandberg

Director Research & Innovation, Scania Group

Tony Sandberg är ansvarig för Scanias forskningsstrategi och forskningsportfölj. Han har bred erfarenhet av satsningar inom forskning och innovation både inom akademin och näringslivet. Styrelsemedlem vid bland annat forskningsprogrammet Drive Sweden som driver utvecklingen mot ett transportsystem baserat på automation, digitalisering och tjänster.

Petra Sundström

Head of Digital Business Development, Sandvik

Petra Sundström har en bakgrund både från industri- och akademisidan av digitalisering med ett stort fokus på Internet of Things. Efter mer än 10 år som forskare har Petra exempelvis arbetat med strategiledning och innovationsansvar på Husqvarna Group. Parallellt med hennes nuvarande roll på Sandvik har Petra också en fot i IoT-utvecklingen inom offentlig sektor som ordförande för ett av Vinnovas strategiska innovationsprogram, IoTSverige, som delar ut finansiering till IoT-initiativ i kommun och landsting.

Ludvig Strigeus

Årets mottagare av Polhemspriset

Ludvig Strigeus innovationer har flyttat fram gränserna för digital medieanvändning. Som hjärnan bakom den tekniska plattformen för Spotify och flera andra unika programvaror har han skrivit historia.

Fredrik Olsson & Lisa Medbo

Årets mottagare av Wimanska priset

Richard Hedlund

Årets mottagare av Lilla Polhemspriset

Richard Hedlund fick årets Lilla Polhemspris för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen. Läs mer om hans examensarbete: ”Design of a UAV-based radio receiver for avalanche beacon detection using software defined radio and signal processing”

Daniel Karlsson

Manager Design Engineering, Thule Sweden AB

Daniel Karlsson ansvarar för Thules konstruktion och utveckling av takboxar, plattformar, lastkorgar och professionella produkter samt resväskor, cykelväskor och nya området taktält. Han ser till att deras utvecklingsprojekt svarar mot de krav de själva och deras kunder ställer på slutprodukten.

Jörgen Nordquist

Polisen Region Nord

Jörgen Nordquist är civilanställd inom polisen, utbildad UAS-pilot (drönare) och UAS-ansvarig för Fjällräddningsorganisationen i Region Nord. Jörgen och hans kollegors uppgift är att se till att fjällräddarna har allt de behöver för att utföra sitt uppdrag. Genom sin yrkesroll blev han involverad i Richard Hedlund examensarbete och Vinnova-projektet att utveckla en drönarburen reciever.

Peter Halldin

Mottagare av Polhemspriset 2019

Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven fick Polhemspriset 2019 för sin innovativa hjälmteknologi MIPS som imiterar hjärnans eget skyddssystem och reducerar risken för hjärnskador. Läs mer här »

Hans von Holst

Mottagare av Polhemspriset 2019

Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven fick Polhemspriset 2019 för sin innovativa hjälmteknologi MIPS som imiterar hjärnans eget skyddssystem och reducerar risken för hjärnskador. Läs mer här »