Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på LinkedIn Meny
Polhems Medalj

Lär känna alla pristagare

Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Det delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Priset utdelades första gången 1878.


Utforska vår historia

Pristagare
Vetenskap
Årtionde
Idag

Ludvig Strigeus

Ludvig Strigeus belönas med 2020 års Polhemspris för sina exemplariska färdigheter och briljans i förmågan att utveckla programvaror som fått stor spridning.

Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven

När tekniken möter medicinska insikter och behov uppstår nya möjligheter. I det gränssnittet har 2019 års Polhemspristagare hittat en till synes enkel lösning på en angelägen utmaning.

Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven får årets Polhemspris för sin innovativa hjälmteknologi MIPS som imiterar hjärnans eget skyddssystem och reducerar risken för hjärnskador.

Lars Stigsson och Valeri Naydenov

Lars Stigsson och Valeri Naydenov tilldelas Polhemspriset 2018 för sin unika innovation för framställning av talldiesel som ger kraftigt minskad klimatpåverkan. Kemiingenjören Lars Stigsson och kemisten Valeri Naydenov prisas för processen bakom talldiesel, som ingår i världens första och enda Svanenmärkta drivmedel som passar alla dieselmotorer.

Daniel Stenberg

Daniel Stenberg erhöll Polhemspriset 2017 för cURL, ett programmeringsverktyg för överföring av data. cURL består av så kallad öppen källkod (Open source), mjukvara som kan användas fritt, ändras och delas av vem som helst. Sedan lanseringen 1997 drivs cURL som ett kontinuerligt utvecklingsprojekt som hålls ihop av Daniel Stenberg själv. Verktyget används av programmerare världen över i mobiltelefoner, datorer, bilar och återfinns i internets grundstrukturer.

 

Lennart Lindblad

2016 tilldelades Lennart Lindblad Polhemspriset för säkerhetsanordningar i fordon, med juryns motivering: ”Där behovet möter ingenjörens kreativitet och ihärdighet har innovationer skapats som förbättrat säkerheten för miljontals fordonsförare världen över. Autoliv kom att bli ett av Sveriges mest framgångsrika företag.”

Idag
Christopher Polhem

Christopher Polhem

Christoffer Polhem hade en unik teknisk begåvning och han var på flera sätt före sin tid.

+ Läs mer Christopher Polhem