Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på LinkedIn Meny
Polhems Medalj

Aktuellt om Polhemspriset


Bättre optisk pincett ger Daniel Nilsson Lilla Polhemspriset

Lilla Polhemspriset tilldelas i år ingenjören Daniel Nilsson för hans arbete med optiska pincetter. Priset som går till årets bästa examensarbete på utbildningen till civilingenjör delas ut av Sveriges Ingenjörer och består av 50 000 kronor och ett diplom.

– Daniel Nilsson har i ett grundligt exjobb lyckats bygga upp ett nytt system som förbättrar redan kända tekniker för optiska pincetter. Hans arbete gynnar sannolikt forskningen på området under många år framöver, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.

En optisk pincett är ett verktyg som använder ljus för att fånga mycket små objekt. Den är konstruerad av en laser som genom sitt strålningstryck och en lins kan fås att fixera mycket små föremål i en optisk fälla. Tekniken belönades 2018 med Nobelpriset i fysik. Utvecklingen av tekniken har gjort det möjligt att studera levande system som bakterier, virus och extremt små objekt som enskilda molekyler i levande celler.

Daniel Nilsson är 26 år gammal, bor i Örnsköldsvik, och är doktorand på institutionen för fysik vid Umeå universitet.

Ta del av Daniel Nilssons examensarbete

Läs pressmeddelandet på Via TT

Livesändning 2 december

Daniel Nilsson deltar den 2 december i ett livesänt event på Sveriges Ingenjörers Youtube-kanal (samt här på polhemspriset.se) Då sker även utdelning av Polhemspriset – Sveriges finaste och äldsta tekniska utmärkelse. Vid det digitala evenemanget deltar bland andra Sofie Lindblom, innovationsexpert; Claudia Olsson, Stellar Capacity; Elin Tornblad, Potato Plastic och Bzzt; Joel Hellermark, VD Sana Labs; Maria Persson Gulda, teknikchef H2 Green Steel; Robert Falck, VD Einride och Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.