Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på LinkedIn Meny
Polhems Medalj

Aktuellt om Polhemspriset


Äntligen fick vi möjlighet att ses!

Efter ett års uppehåll på grund av pandemin fick vi den 3 december 2021 äntligen möjlighet att träffas igen för att fira vetenskapen och hylla innovationskonsten i samband med årets Polhemsprisutdelning.

2021 års Polhemspris tilldelades Rickard Öste och Angeliki Triantafyllou för innovativ produktion av havrebaserade livsmedel.

Under kvällen delades även Sveriges Ingenjörers Lilla Polhemspris ut till Daniel Nilsson för bästa examensarbete på civilingenjörsnivå och Wimanska priset tilldelades Oscar Thörn för bästa examensarbete på högskoleingenjörsnivå.

Festligheterna, som ägde rum i Fryshusets lokaler i Stockholm, uppmärksammade även vikten av inkludering och att ge alla barn en möjlighet att växa upp till att bli en framtidens Polhem, eller för den delen basketproffs, dansare eller modedesigner.


Innovatörer av havrebaserade livsmedel tilldelas Polhemspriset 2021

Rickard Öste och Angeliki Triantafyllou har genom sina havrebaserade livsmedel lagt grunden till livsmedelskoncernen Oatly, och visat hur livsmedelsinnovationer kan spridas i världen. Nu belönas de av Sveriges Ingenjörer med landets finaste tekniska utmärkelse och en prissumma på 250 000 kronor.

– Det är en fantastisk ära att få ett pris som så många framstående svenska ingenjörer fått tidigare. Jag är verkligen stolt! säger Rickard Öste, Polhemspristagare 2021. 

Redan 1989 inleddes forskningen som ledde fram till en ny sorts havredryck som både kunde drickas och utgöra bas i andra livsmedel. Drycken skapas genom en mältningsprocess där en patenterad enzymblandning bryter ned stärkelsen i en blandning av vatten och havre. Enzymblandningarna styr sötma, fyllighet och konsistens.

– Det är en stor ära att få Polhemspriset. Innovation och nya tekniker är oerhört viktiga för att skapa livsmedel med unika egenskaper och på så sätt tackla de utmaningar som vi står inför globalt, säger Angeliki Triantafyllou, Polhemspristagare 2021.

Rickard Öste betraktas som uppfinnare av havredrycken tillsammans med Angeliki Triantafyllou. Deras samarbete och den avgörande vidareutvecklingen lade grunden till de produkter som i dag finns på marknaden. Innovationerna flyttade de havrebaserade livsmedlen från hälsokosthyllan till den bästa placeringen i våra affärer, till restauranger och till många människors kylskåp. Oatlys produkter säljs i ett 20-tal länder och företaget är sedan våren 2021 noterat på New York-börsen.

– Det som började som ett försök att ge laktosintoleranta en ersättning till mjölk har sedan utvecklats vidare och finns nu på en global marknad. Det visar hur stor potentialen är för innovativa lösningar inom livsmedelsindustrin, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.

Läs hela pressmeddelandet på Via TT.


Bättre optisk pincett ger Daniel Nilsson Lilla Polhemspriset

Lilla Polhemspriset tilldelas i år ingenjören Daniel Nilsson för hans arbete med optiska pincetter. Priset som går till årets bästa examensarbete på utbildningen till civilingenjör delas ut av Sveriges Ingenjörer och består av 50 000 kronor och ett diplom.

– Daniel Nilsson har i ett grundligt exjobb lyckats bygga upp ett nytt system som förbättrar redan kända tekniker för optiska pincetter. Hans arbete gynnar sannolikt forskningen på området under många år framöver, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.

En optisk pincett är ett verktyg som använder ljus för att fånga mycket små objekt. Den är konstruerad av en laser som genom sitt strålningstryck och en lins kan fås att fixera mycket små föremål i en optisk fälla. Tekniken belönades 2018 med Nobelpriset i fysik. Utvecklingen av tekniken har gjort det möjligt att studera levande system som bakterier, virus och extremt små objekt som enskilda molekyler i levande celler.

Daniel Nilsson är 26 år gammal, bor i Örnsköldsvik, och är doktorand på institutionen för fysik vid Umeå universitet.

Ta del av Daniel Nilssons examensarbete

Läs pressmeddelandet på Via TT

Livesändning 2 december

Daniel Nilsson deltar den 2 december i ett livesänt event på Sveriges Ingenjörers Youtube-kanal (samt här på polhemspriset.se) Då sker även utdelning av Polhemspriset – Sveriges finaste och äldsta tekniska utmärkelse. Vid det digitala evenemanget deltar bland andra Sofie Lindblom, innovationsexpert; Claudia Olsson, Stellar Capacity; Elin Tornblad, Potato Plastic och Bzzt; Joel Hellermark, VD Sana Labs; Maria Persson Gulda, teknikchef H2 Green Steel; Robert Falck, VD Einride och Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.


Examensarbete om AI-styrd trummaskin ger ingenjör Wimanska priset

Oscar Thörn belönas med Wimanska priset för landets bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Han får priset för sitt utvecklingsarbete av en AI-styrd trummaskin som skulle kunna ackompanjera en jazzpianist.

Priset består av 50 000 kronor och ett diplom.

– Oscar Thörn har försökt få en maskin att generera musik som ska vara njutbar för oss människor. Han har med nya angreppssätt tagit sig an problemen och fört forskningen inom området framåt, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Oscar Thörn är 27 år gammal och kommer från Örebro. Examensarbetet utfördes på högskoleingenjörsprogrammet vid Örebro Universitet, inriktning datateknik. Sedan dess har han läst en Master of Science i datavetenskap vid Georgia Institute of Technology. Han jobbar nu på startupföretaget Neurolearn, som är inriktat på industriell AI och applikationer för datorseende.

Livesändning 2 december

Oscar Thörn deltar 2 december i en livesändning på Sveriges Ingenjörers Youtube-kanal. Då kommer även årets Polhemspristagare att tillkännages. Polhemspriset är Sveriges finaste och äldsta tekniska utmärkelse.

Läs pressmeddelandet på Via TT


Ludvig Strigeus tilldelas Polhemspriset 2020

Ludvig Strigeus innovationer har flyttat fram gränserna för digital medieanvändning. Som hjärnan bakom den tekniska plattformen för Spotify och flera andra unika programvaror har han skrivit historia. 

Ludvig Strigeus belönas med 2020 års Polhemspris för sina exemplariska färdigheter och briljans i förmågan att utveckla programvaror som fått stor spridning.

Redan 2006 anslöt han till Spotify och fick en central roll i utvecklingen av musiktjänstens tekniska plattform. Ludvig Strigeus programmerade exempelvis helt på egen hand Spotify-applikationens musikstreaming samt dess Windows-gränssnitt. Just Spotifys tekniska lösning anses vara en av framgångsfaktorerna till techbolagets internationella succé.

– Idag är möjligheten att lyssna på musik när och var som helst självklar för de flesta. Med effektiv programkod har Ludvig Strigeus flyttat fram gränserna för vad vi förväntar oss av mjukvara i allmänhet. Hans förmåga att utveckla avancerade applikationer med förvånansvärt lite datorkraft är kolossalt imponerande, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Ludvig är upphovsman till flera framstående datorprogram. Han ligger bland annat bakom µTorrent, ett gratisprogram för att ladda hem filer. Sedan det lanserades 2005 har det växt sig enormt populärt med hundratals miljoner användare.

Läs hela pressmeddelandet

Se filmen om historien bakom och när Ludvig tar emot sitt pris i den digitala utdelningen av Polhemspriset 2020:


Koncept för nästa generations teleskophandtag för resväskor belönas med Wimanska priset

Lisa Medbo och Fredrik Olsson från Mittuniversitetet har belönats med 50 000 för sitt examensarbete där de utvecklat och undersökt koncept för steglös justering av teleskophandtag för hjulförsedda resväskor. Målet var att förbättra ergonomi och användarupplevelse och deras examensarbete har åstadkommit betydliga framsteg i utvecklingen av nästa generations teleskophandtag till resväskor.

Examensarbetet genomsyras av ingenjörsmässighet både till innehåll och form. Principlösningar har undersökts genom att handgripligen plocka isär existerande handtag, kamerastativ och teleskopstavar. Projektet initierades av företaget Thule Sweden AB som arbetar med transportlösningar för personliga föremål, däribland exempelvis resväskor.

Ta del av Lisas och Fredriks examensarbete

Läs pressmeddelandet på Via TT


Prototyp för drönarbaserat söksystem gav årets Lilla Polhemspris

Varje år omkommer nära 200 människor i lavinolyckor i Europa. Den stora utmaningen är att snabbt och effektivt lokalisera olyckdrabbade. Det kräver att man snabbt kan söka stora områden som är besvärliga att ta sig fram i. Med användning av modern teknik som lavinsändare skulle chansen att överleva öka drastiskt.

Richard Hedlund från Uppsala universitet har fått Lilla Polhemspriset med en prissumma på 50 000 kronor för sitt examensarbete ”Design of a UAV-based radio receiver for avalanche beacon detection using software defined radio and signal processing”. Det är en del i ett projekt som tittar på hur modern radioteknologi och signalbehandling kan användas tillsammans med drönare, för att snabbt och systematiskt söka av ett stort område på kort tid.

I examensarbetet fokuserar Richard på designen av den lavindetektor, i form av en avancerad radiomottagare, som monteras på drönaren. Radiomottagaren är utformad och optimerad på ett sådant sätt att den ska kunna detektera signaler från lavinsändare begravda i snön.

Arbetet har resulterat i en första fungerande prototyp som kan ligga till grund för ett framtida drönarbaserat söksystem och är ett viktigt och lovande bidrag till framtidens teknologi för snabb lokalisering av lavinoffer.

Ta del av Richards examensarbete

Läs pressmeddelandet på Via TT


Ingenjörskonsten hyllades i samband med Polhemsfesten 2019

Den 6 november gick årets Polhemsfest av stapeln på Clarion Hotel i Stockholm. Innovatörerna bakom MIPS var på plats för att ta emot sina medaljer. Under kvällen delades även Lilla Polhemspriset och Wimanska priset ut.

Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven tog igår kväll emot årets Polhemspris för sin innovation MIPS, hjälmtekniken som imiterar hjärnans eget skyddssystem.

Förra årets Polhemsvinnare Lars Stigsson och Valeri Naydenov överräckte priset till årets pristagare.

Under kvällen delades även Lilla Polhemspriset ut till Karl Fredrik Erliksson och Richard Bai för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen och Wimanska priset till Erik Karlsson för examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen.

Läs pressmeddelandena för respektive pris via TT:

Polhemspriset 2019

Lilla Polhemspriset 2019

Wimanska priset 2019


Säkerhetshöjande algoritm för självkörande fordon ger Lilla Polhemspriset

Karl Fredrik Erliksson och Richard Bai prisas av Sveriges Ingenjörer med 50 000 kronor för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen.

Examensarbetet Motion Planning using Positively Invariant Sets on a Small-Scale Autonomous Vehicle utfördes vid Institutionen för reglerteknik, på LTH vid Lunds universitet. Pristagarna har i arbetet studerat och vidareutvecklat en säkerhetshöjande algoritm som styr rutter för autonoma fordon.

Läs pressmeddelandet via TT


Automatiserad odling i luften ger Wimanska priset 2019

Erik Karlsson från Växjö får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen.

Erik Karlsson har undersökt möjligheterna att effektivisera resursanvändning och automatisera processen vid odling av grönsaker. Examensarbetet Automatisk aeroponisk odling utfördes på högskoleingenjörsprogrammet i elektroteknik vid Högskolan i Halmstad.

Läs pressmeddelandet via TT