Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på LinkedIn Meny
Polhems Medalj

Nominerad till Polhemspriset


Engångstoaletten Peepoo ger säkerhet och hälsa

Arkitekten Anders Wilhelmson ville skapa en toalett som var ren, mobil och personlig för människor i slum- och katastrofområden. Resultatet blev Peepoo en engångspåse som dödar alla smittämnen och sedan bryts ner av sig själv. Nu förhindrar Peepoo smittspridning, sjukdom och överfall i flera världsdelar.

Engångstoaletten Peepoo lanserades 2008 och har sedan dess fått mycket beröm och uppmärksamhet. Nu används Peepoo bland annat av 18 000 barn i skolor i Kenya och som hemmatoalett i slummen i Kongo. Den tillhandahålls också av organisationer som FN, Röda Korset, Oxfam och International Rescue Comittee i områden med krig och naturkatastrofer, till exempel i Nepal, Sydsudan, Syrien, Pakistan och Haiti. Under 2014 levererades totalt fyra miljoner Peepoos till olika slum- och katastrofområden i världen.

− Användarna tycker att den är ren, fungerar bra och de använder hellre en Peepoo än går till en allmän latrin. Vi får enormt bra respons, säger Peepoos uppfinnare Anders Wilhelmson. Han är professor i arkitektur vid KTH och ledamot i styrelsen för Peepoople AB.

I företagets lokaler i Stockholm står en ny produktionslinje som kan tillverka upp till 500 000 engångstoaletter per dygn.

− Vårt mål är att sälja 150 miljoner engångstoaletter om dagen, men det kan ta ett tag innan vi är där. Så är det ofta när något nytt ska slå igenom och det är bara att hålla ut. I början blev jag till och med hånad för min idé, säger Anders Wilhemson.

Enkel och genial

Nu är det ingen som hånar honom längre och uppfinningen Peepoo är lika enkel som genial. Den har formen av en plastpåse med en inre utvikbar tratt, som man antingen håller i eller trär över en liten plasthållare när man uträttar sina behov. I botten av påsen finns något som ser ut som en tepåse. Den innehåller ett ämne som gör att alla smittsamma organismer som virus, bakterier och parasiter dör.

− Att döda patogenerna är en fråga om liv eller död. Vår avföring är full av dem och varje år dör två miljoner barn i diarrésjukdomar. I slumområden är vanligt att människor lättar sig på tidningar, tygstycken och i trasiga plastpåsar. Sedan kastar de iväg dem så långt de kan eller slänger dem i avfallsdiken, säger Anders Wilhelmson.

Enligt WHO/Unicef saknar 2,4 miljarder människor i världen tillgång till toaletter, vilket orsakar smittspridning och sjukdomar. Till exempel antas en fjärdedel av jordens befolkning vara smittad av någon av de parasitära rundmaskarna spolmask, piskmask eller hakmask. Infektionerna kan vara långvariga och de försämrar näringsupptaget och hämmar barns utveckling.

Bristen på sanitet kan också kopplas till överfall.

− Våldtäkter på kvinnor och barn som uträttar sina behov utomhus på kvällen är förfärande vanliga på många håll. Med Peepoo kan människor istället stanna kvar i sina hem. Toaletten knyts ihop efter användning och kan ligga inomhus tills morgonen. Den är gjord för att inte lukta de första tolv timmarna, säger Anders Wilhelmson.

Torkar ihop och blir gödsel

Fukt kommer alltså ut genom plastmembranet med tiden, men inga smittsamma organismer eftersom hålen i plasten är mindre än dem. Innehållet torkar successivt ihop och efter cirka fyra veckor är alla smittämnen döda. Ju varmare klimat desto fortare går det.

− Reningsprocessen är gjord så att innehållet behåller sitt näringsvärde och kan användas som gödsel. Själva plasten är biologiskt nedbrytbar och försvinner av sig själv efter drygt ett år.

I Kenya kostar en Peepoo motsvarande cirka trettio öre, varav användaren får tillbaka tio öre när den använda påsen lämnas vid en uppsamlingsplats. Under 2014 levererades 10 ton Peepoogödning i veckan till jordbrukare i Kenya.

I en forskningsstudie som pågår beräknar forskarna hur stort ekonomiskt värde Peepoo har som gödsel. Redan nu finns dock data som visar att kaffebönder som får Peepoogödning får dubbelt så stor skörd som tidigare.

− Helt otroligt. Om vi får igång en bra handel med använda engångstoaletter kan de bli i stort sett gratis för användarna i framtiden, säger Anders Wilhelmson.

Möte i Indien blev startskottet

I höst är det tio år sedan arbetet med Peepoo startade. Anders Wilhelmson var i Indien och träffade fattiga kvinnor som byggt sina enkla hus på trottoarer. Han frågade vad han som arkitekt kunde hjälpa dem med. En av kvinnorna svarade utan omsvep att de inte behövde några arkitekter – de kunde bygga sina hus själva. Det enda de inte kunde lösa var toalettfrågan.

Svaret gjorde stort intryck och Anders Wilhelmson bestämde sig för att hitta en lösning. Som arkitekt hade han gjort sig känd för att tänka nytt och annorlunda, utanför boxen, och det gjorde han även nu.

− Jag ställde upp några viktiga kriterier för en modern toalett. Den skulle vara ren, personlig och mobil – finnas där användaren är. Den skulle döda patogenerna i avföringen, men låta näringsämnena vara kvar, och vara biologiskt nedbrytbar för att inte skapa något avfall. Dessutom skulle toaletten vara billig.

Ingen lätt uppgift, men några månader senare föll bitarna på plats och Anders Wilhelmson hade bilden av en Peepoo klar för sig.

Process utvecklad i Sverige

Under resan från idé till existerande produkt har många kunniga och engagerade personer hjälpt till. En av dem är Anders Wilhelmsons före detta fru Camilla Wirseen som länge var projektledare. I jakten på en process som kunde döda patogenerna hamnade paret hos forskarna Björn Vinnerås och Annika Nordin vid Sveriges lantbruksuniversitet.

− Annika Nordin bedrev grundforskning på hur urinämnet urea kan användas för att döda smittämnen i avföring. Vi kände direkt att hon och Björn var rätt personer att utveckla vår hygieniseringsprocess.

Pulvret i tepåsen i botten av en Peepoo består alltså av urea, som reagerar med proteinet ureas som finns i avföring. Koldioxid och ammoniak bildas och ph-värdet stiger. Tack vare att Peepoon försluts förblir ph-värdet högt så länge att patogenerna hinner dö.

Nästa utmaning i utvecklingsarbetet var att hitta en nedbrytbar plast med rätt barriäregenskaper.

− Det var en svårt nöt att knäcka, för plasten måste ju bland annat vara billig och kunna hålla ammoniak. Det tyska kemiföretaget BASF lyckades bäst och 2008 formaliserade vi vårt samarbete med dem.

Friskare barn är mer i skolan

Vad Peepoo innebär för användarna undersöks nu i stora forskningsstudier. Bland annat studerar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet eventuella effekter för skolbarn i Kenya. Preliminära resultat tyder på att barnen som fått använda Peepoo är friskare och mer sällan frånvarande från skolan än barnen i kontrollgruppen. Dessutom lägger deras föräldrar mindre pengar på sjukvård och mediciner.

Peepoople AB fortsätter nu att utveckla sin produkt. Fortsätter gör även arbetet att få fler av dem som styr biståndsprojekt och katastrofhjälp att välja Peepoo. Anders Wilhelmson beklagar att västerlänningar är så fast vid att man ska sitta på en toalettstol.

− Anatomiskt är det faktiskt bättre att sitta på huk för då är ändtarmen rak. Stolen är ett arv från den franske kungen Ludvig den XIV som uträttade sina behov offentligt. Han ville sitta på en tron!

Av Eva Annell

Anders Wilhelmson

Aktuell: Nominerad till Polhemspriset 2015 för engångstoaletten Peepoo.
Bakgrund: Utbildad till arkitekt på Chalmers Tekniska Högskola. Driver firman Wilhelmson arkitekter AB som bland annat ritat förslag till nya Slussen i Stockholm och flytten av Kiruna. Har varit professor i arkitektur på Kungliga Konsthögskolan och är nu professor i designprocesser på Arkitekturskolan KTH, Kungliga Tekniska Högskolan.
Ålder: 60 år.
Familj: Fyra barn, varav två hemma.
Gör helst på fritiden: Läser och ser på film. Lagar gärna mat när jag kan, men har svårt att röra mig på grund av en ledsjukdom.
Blir glad av: Mycket. Jag blir glad av att bara någon ler mot mig.
Har talang för: Tänka fritt, ”what if?”. Att inte ta saker för givna.

 

”Produkten gör att mänskliga exkrementer blir en resurs som ger jorden näring istället för att vara en källa till förorenat vatten och livshotande sjukdomar. Peepoo är samtidigt så billig att också mycket fattiga har råd med en trygg sanitet.” Så lyder juryns motivering till nomineringen.