Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på LinkedIn Meny
Polhems Medalj

Lär känna alla pristagare

Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Det delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Priset utdelades första gången 1878.


Utforska vår historia

Pristagare
Vetenskap
Årtionde
Idag

Lars Stigsson och Valeri Naydenov

Lars Stigsson och Valeri Naydenov får årets Polhemspris för sin unika innovation för framställning av talldiesel som ger kraftigt minskad klimatpåverkan. Kemiingenjören Lars Stigsson och kemisten Valeri Naydenov prisas för processen bakom talldiesel, som ingår i världens första och enda Svanenmärkta drivmedel som passar alla dieselmotorer.

Daniel Stenberg

Daniel Stenberg erhöll Polhemspriset 2017 för cURL, ett programmeringsverktyg för överföring av data. cURL består av så kallad öppen källkod (Open source), mjukvara som kan användas fritt, ändras och delas av vem som helst. Sedan lanseringen 1997 drivs cURL som ett kontinuerligt utvecklingsprojekt som hålls ihop av Daniel Stenberg själv. Verktyget används av programmerare världen över i mobiltelefoner, datorer, bilar och återfinns i internets grundstrukturer.

 

Lennart Lindblad

2016 tilldelades Lennart Lindblad Polhemspriset för säkerhetsanordningar i fordon, med juryns motivering: ”Där behovet möter ingenjörens kreativitet och ihärdighet har innovationer skapats som förbättrat säkerheten för miljontals fordonsförare världen över. Autoliv kom att bli ett av Sveriges mest framgångsrika företag.”

John Elvesjö och Mårten Skogö

2015 tilldelades John Elvesjö och Mårten Skogö det anrika Polhemspriset av Sveriges Ingenjörer för sin geniala innovation Tobii Eyetracker, som öppnar nya möjligheter för framtiden. Tack vare deras blickfångare kan tusentals människor med funktionsnedsättningar använda datorer lika fritt som andra, genom att styra med ögonen.

Hans Björklund

Hans Björklund fick priset för kontroll- och skyddssystem för elnät. Hans innovationer har tagits fram vid ABB i Ludvika och är avgörande för utvecklingen av så kallade smarta elnät. Innovationerna gör att elen lättare kan transporteras mycket långa sträckor, även över kontinenter. De underlättar även för införandet av mer energi från förnybara källor så som sol, vind och vatten.

Idag
Christopher Polhem

Christopher Polhem

+ Läs mer Christopher Polhem