Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på LinkedIn Meny
Polhems Medalj

Aktuellt om Polhemspriset


Prisvinnare ser nya lösningar

”Livet var trängre förut. Det är större nu.”

Uppfinnaren Petra Wadström vann Polhemspriset 2013 för vattenrenaren Solvatten. På sina resor får hon ständigt nya idéer för att förbättra vatten, miljö och människors livsvillkor. Hon skulle gärna exportera Mulleskolan, som ger små barn känsla för naturen, och involvera munkar i miljöarbetet.

På aktiebolaget Solvattens kontor på Roslagsgatan i Stockholm finns ett schackspel som Petra Wadström skapat av plast- och metallavfall. De vita tornen är Treo-lock och kungen ståtar med en tjusig krona från en kaviartub.

– Jag har gjort många galna objekt och är med i en konstnärsgrupp som kallas Skrotgruppen. Vi har hållit på med återbruk i 10-15 år, säger Petra Wadström som arbetat som konstnär i större delen av sitt liv, inom måleri, skulptur och grafik.

När hon berättar om sitt arbete idag är respekt för naturens resurser och återvinning teman som återkommer. I höstas fick hon Polhemspriset för sin uppfinning Solvatten, en bärbar vattenrenare som även värmer vattnet. Petra Wadström har fler patent, till exempel för en bh för bröstopererade och en snodd som gör plånböcker svårare att stjäla, men det är för Solvatten hennes hjärta brinner. Hon är VD för Solvatten AB, har fem anställda – varav två är hennes söner – och en strid ström av volontärer och examensjobbare att handleda och inspireras av.

Fick prova själv hemma

Själv växte Petra Wadström upp med en pappa som älskade naturen, sökte svar och pratade om både mikrokosmos och makrokosmos. Mamma var konstnär och hemma fanns mycket material som Petra och hennes syskon fick använda. Storebror jobbade i en radioaffär och drog hem gamla uttjänta radioapparater, Petra lärde sig löda och fick ”meckarfingrar”.

– Jag fick tidigt suget att lära mig mer och har alltid varit både konstruktiv och kreativ. Jag tycker att man ska låta barn vara med i köket och garaget, inte ge dem färdiga leksaker. Själv fick jag tekniskt och praktiskt stöd hemma, och inspiration, säger Petra Wadström.
Nu arbetar hon envist för att ge fler människor i världen tillgång till Solvatten, i samarbete med till exempel biståndsorganisationer, företag och lokala hälsomyndigheter. Varje Solvattendunk renar och värmer tio liter vatten på två till sex timmar beroende på vädret. Hittills har knappt 20 000 Solvatten nått familjer i utsatta områden i Afrika, Asien och Sydamerika. 

– Sedan jag fick Polhemspriset har vi startat en stiftelse – Solvatten insamlingsstiftelse som nu fått stöd av bland annat Erling Persons stiftelse. Vi kommer nu att kunna ge ytterligare 100 000 människor tillgång till Solvatten i och omkring ett flyktingläger i Kenya, säger Petra Wadström.

Polhemspriset är känt utomlands

Polhemspriset ja, Petra Wadström är märkbart glad och stolt över utmärkelsen. I entrén på Solvatten AB hänger det inramade diplomet från Polhemsprisets nomineringskommitté. 

– Det känns som om jag är med i historien nu, väldigt hedrande och stort, och priset ger ringar på vattnet. Utomlands vet de mer om Polhemspriset än i Sverige, att det är ett stort svenskt ingenjörspris. Uppmärksamhet är bra, för även om Solvatten visat sig vara en utmärkt vattenrenare, robust och enkel att använda, så säljer den sig inte självt ännu.

– De som håller i stora inköp satsar ofta på klorintabletter istället, av vana och för att det är enkelt och billigt på kort sikt. Men klorin är varken bra eller billigt i längden. Det är hemskt att se när de släpper ner kilovis med klorin i brunnarna. Klorinet förstör alla naturligt förekommande mikrober som ska finnas i vattnet. 

Klorin värmer förstås inte heller vattnet. Det gör Solvatten, utan ved och koldioxidutsläpp.

– Att kunna tvätta sig i varmt vatten är inte bara skönt, utan också en fråga om värdighet. Brunnsvatten är kallt, även i Mali.

Ser småskaliga lösningar

När Petra Wadström reser runt i världen ser hon mycket hon skulle vilja åtgärda. Berg av vattenflaskor som turister lämnat efter sig, vattendrag fulla av sopor och brist på toaletter. 

– Jag tror att vi måste tänka småskaligt, se vad som är görligt och ge avfall ett värde.

På somrarna hyr hon ett enkelt torp och får möjlighet att prova sina idéer. Där värmer Solvatten duschvattnet, solceller driver lamporna medan hushållskompost, aska och urin används som gödning. 

– Med urinseparering blir det också mindre dålig lukt. Jag skulle vilja ordna urinseparering på fler platser, med start i en skola i ett fattigt område i till exempel Kenya, nära en rosenodling. Skolan skulle kunna få in pengar genom att sälja gödning till odlaren och få råd med förbättringar som gör dagarna lättare för skolbarnen, till exempel ordna rent vatten, en möjlighet att tvätta händerna utanför toaletterna, ett skolkök… Det finns mycket att göra.

Än så länge ligger Polhemsprisets 250 000 kronor oanvända.

– Målet är att använda dem till forskning och utveckling. Jag väntar bara på rätt tid och plats, säger Petra Wadström som hoppas att hennes arbete med Solvatten ska kunna inspirera andra uppfinnare.

– Jag är bara en uppfinnare, men det finns många andra som skulle behöva tro på sina lösningar. Jag vill ge en tro på att det går.

Vill förändra attityder

Petra Wadström tror att barns och ungas inställning till miljön är avgörande på lång sikt. Hon har varit Mulle-ledare inom Friluftsfrämjandet och skulle vilja skapa en liknande naturskola för barn i andra delar av världen. 

Petra– Det är en dröm jag skulle vilja förverkliga, till exempel i Kampala i Uganda där en av mina kontakter tänt på idén. De små barnen skulle kunna välja ett träd och göra fint under det, introduceras till naturens spännande värld och skapa små oaser. 

När det gäller andliga oaser som tempel, kan sådana vara lika smutsiga som miljön runt omkring. Petra Wadström önskar att andliga ledare ville ta på sig ett ledarskap inom miljöarbetet och föregå med gott exempel, som att ordna lämpliga toaletter i templen. Istället har hon märkt, till exempel under sina resor i Nepal, att avföring inte ens får nämnas.

– Tänk om alla unga buddistmunkar skulle få i uppgift att förbättra miljön. Vad mycket de skulle kunna uträtta om de blev miljöprofeter också och inte bara ägnade sig åt det andliga.

Petra Wadström sätter stort värde på att få vara med där Solvatten används och se hur förbättringar som kan verka små, kan förändra livet för människor.

– Jag möter så mycket livskraft, glädje och värme trots fattigdomen. Jag låter upplevelserna komma mig nära och de förändrar mig som person. Livet var trängre förut. Det är större nu. 

Intervju av Eva Annell, Frilansjournalist, Vetenskapsjournalisterna.

Fria fotografier
Högupplösta fria bilder på Polhemspristagaren Petra Wadström
Produktbild
Porträttfoto
(Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-p.com)

För mer information
Johan Sittenfeld, sekreterare Polhemspriskommittén, 070-653 82 05
Lasse Årling, pressekreterare, 070-329 80 08