Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på LinkedIn Meny
Polhems Medalj

Aktuellt om Polhemspriset


Livräddande Solvatten ger Petra Wadström årets Polhemspris

Hennes bärbara vattenrenare används av FN, lovordas av president Obama och räddar liv på de mest utsatta platserna i världen. Nu får Petra Wadström det anrika Polhemspriset av Sveriges Ingenjörer för sin uppfinning Solvatten, som både renar och värmer vatten med hjälp av solljuset.

”Hennes uppfinning är till synes enkel men genial. Den bidrar till att lösa ett globalt växande, och på många håll akut, problem – bristen på rent vatten.” Så lyder juryns motivering till att Petra Wadström får årets Polhemspris, Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse. Hon får 250 000 kronor och en guldmedalj vid en särskild ceremoni i vägtunneln Norra länken den 18 november med prins Carl Philip som prisutdelare.

Solvatten är utformad som en tvådelad plastdunk, som viks upp som en bok mot solen (kallas därför ”Book of Water” på engelska). Smutsigt vatten hälls ner genom ett filter på ena sidan varefter solens värme och UV-strålar oskadliggör mikrobiologiska föroreningar. Efter två till sex timmar kan tio liter rent, varmt vatten tömmas ut på andra sidan.

Hittills har ungefär 80 000 människor i 20 länder fått rent dricksvatten tack vare Petra Wadströms uppfinning. I ett område i Mali, där Solvatten används i samarbete med FN, minskade dödliga diarrésjukdomar bland barn med 60 procent.

Eftersom man inte behöver koka vattnet sparas dessutom ved och därmed träd, även det en bristvara i många utvecklingsländer. Fem-sex medelstora träd sparas per familj och år, vilket också innebär minskad jorderosion och utsläpp av växthusgas till atmosfären. Kvinnor gynnas särskilt då det ofta är de som ansvarar för att ordna vatten, mat och ved.

”Great work. Solvatten är en fantastisk lösning!”, sade president Barack Obama när Petra Wadström presenterade sin uppfinning för honom vid hans Stockholmsbesök i september.

Idén till Solvatten fick Petra Wadström när hon bodde i Australien, där solen flödade men inte tycktes tas tillvara. Samtidigt var hon berörd av att ha sett hur brist på rent vatten skapade problem i Indonesien.

– Jag ville hitta ett redskap som kvinnor kunde använda själva och inte vara beroende av någon, säger Petra Wadström.

Fria fotografier

Högupplösta fria bilder på Polhemspristagaren Petra Wadström
Produktbild  Porträttfoto (Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-p.com)

För mer information

Johan Sittenfeld, sekreterare Polhemspriskommittén, 070-653 82 05
Lasse Årling, pressekreterare, 070-329 80 08

Om Petra Wadström

Aktuell: Uppfinnare av vattenrenaren Solvatten och VD på Solvatten AB. Vinnare Polhemspriset 2013.
Bakgrund: Utbildad till forskningsassistent inom biokemi på Karolinska institutet. Har arbetat större delen av livet som konstnär.
Ålder: 61 år.
Familj: Man, fyra barn och tre barnbarn. Två söner arbetar på Solvatten.
Gör på fritiden: Umgås med familjen.
Reser helst: Till vårt enkla sommartorp. Där finns igen el och brunnsvattnet är inte helt tjänligt, så vi använder Solvatten.
Beskriv dig själv med tre ord: Kreativ, praktisk och nyfiken.

Petra Wadström får Polhemspriset 2013 för sin uppfinning Solvatten, som med hjälp av solenergi både renar och värmer vatten. Hennes uppfinning är till synes enkel men genial. Den bidrar till att lösa ett globalt växande, och på många håll akut, problem – bristen på rent vatten.