Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på LinkedIn Meny
Polhems Medalj

Aktuellt om Polhemspriset


Årets Polhemspris till Daniel Stenberg

Sannolikt finns det inte någon annan svensk som har skapat något som använts av så många miljarder människor.

Ändå är det få som känner till vad det är Daniel Stenberg har gjort. Nu får han Polhemspriset för sin skapelse cURL.

I början av 1990-talet, i internets grönaste barndom, hängde Daniel Stenberg ofta på olika chattrum. Där träffades människor från hela världen för att prata, inte sällan om vad saker och ting kostade. Då gällde det för alla att räkna om vad en summa i ett land motsvarade i den egna valutan.

– Jag tänkte att det borde finnas en valutaomräknare som vi kunde använda för att lite snabbare få koll på vad man fick betala i olika länder. Men någon sådan fanns inte. Därför utvecklade jag en egen, samtidigt insåg jag att tekniken kunde användas till mycket mer.

Där började en resa som fortfarande pågår. Då var användarna få, idag utnyttjar i stort sätt alla hans lösningar. Åtminstone de som någon gång är uppkopplade mot Internet eller har en pryl som innehåller någon form av datakommunikation. Det betyder att det är många miljarder människor som använder Daniel Stenbergs program åtskilliga gånger varje dag.

Nu belönas han med Polhemspriset för sin skapelse.

Den första versionen släpptes 1997 under namnet HttpGet. Året därpå ändrade han namnet till cURL vilket kan utläsas som ”see url”, eller ”client for url”.

Mycket förenklat kan man säga att cURL är en motor djupt inne i nästan alla program som används för att överföra filer mellan datorer. Det gör programmet till ett av de viktigaste verktygen i modern datakommunikation.

cURL är och har alltid varit ett hobbyprojekt för Daniel Stenberg. Det betyder att det bara är på kvällar och nätter, när frun Anja och barnen Agnes och Rex sover, som han har tid att lägga till nya funktioner eller fixa buggar.

Att människor inte riktigt förstår vad det är han har skapat tar Daniel Stenberg ganska lätt på. Samma sak att han inte har tjänat några pengar på sitt program.

– Jag gör det här eftersom det ger mig en stor personlig tillfredsställelse. Dessutom har jag alltid gillat dataprogram som är fria för vem som helst att använda.

Att användningen är fri var sannolikt förutsättningen för att cURL finns och har blivit så stort. Inte minst eftersom den öppna källkoden betyder att andra har kunnat hjälpa Daniel att utveckla programmet. Totalt är det mer än 1600 personer som på ett eller annat sätt har bidragit med nya lösningar.

– Även om jag inte har något juridiskt ansvar för cURL har jag alltid känt en moraliskt plikt för att det jag lämnar ut ska fungera så bra som möjligt. Felfritt blir det dessvärre aldrig.

Idag använder alla större företag programmet cURL. Och det finns i allt från avancerade datatillämpningar, i tv-apparater, i bilen, i mobiler och till och med i mixern som står i köket.

För att få en glimt av vem Daniel är, och förstå varför han har lagt ner så mycket tid på att utveckla ett program som han inte tjänar några pengar på, får man gå tillbaka till mitten av 1980-talet. Då fick hans kompis Kjell en Commodore 64, en av de första datorerna som privatpersoner kunde köpa.

– Den kunde egentligen ingenting alls och därför tillbringade vi massor med tid för att få den att göra något vettig. Tillsammans skapade vi en rad fräcka grejer till Commodoren som vi senare kunde visa upp för andra. Ibland lyckades de till och med lura grafikkortet för att få fram någon extra häftig effekt.

Och det är kanske det som utmärker Daniel Stenberg. Om det är något han behöver men som inte finns fixar han det själv. Att han har lyckats så väl förklarar han själv med att han är mer uthållig än många andra.

– Sitter man vid datorn timme ut och timme in blir resultatet i slutändan oftast rätt bra.

Någon formell utbildning har Daniel Stenberg aldrig haft tid att skaffa sig. Istället har han lärt sig det han behöver genom att jobba praktiskt. För det mesta som konsult inom datautveckling, och ibland åt företag som har bett honom lägga in någon speciell funktion i cURL.

Fortfarande sliter Daniel Stenberg sena kvällar och nätter med att vidareutveckla programmet. Inte minst eftersom han ska leverera en ny uppdaterad version på ett exakt klockslag var åttonde vecka. Och det lär han få fortsätta med länge än.
– Det går sannolikt inte att ersätta mitt program med någon annan lösning.

Det betyder inte att cURL är perfekt. Det har sin beskärda del av buggar och säkerhetsproblem. Men inte fler eller allvarligare än att de går att hantera.

– Mest överraskad är jag över att prisjuryn överhuvudtaget hittade mig eftersom det jag har gjort är så osynligt. Men priset kan kanske bidra till att min familj får ett hum om att jag gör något vettigt när de sover.

Text och foto: Per Westergård
per.westergard@telia.com
tel: 070-844 97 92